Monday Facts

Kan man spise sig rask?

2018-01-09-14-26-36-3

Stribet Skjorte


K O S T  &  H E L B R E D


Måske I har set de programmer med samme navn der har kørt på TV2 (det kommer faktisk i aften)? Jeg har set dem på opfordring af min søde kollega Helle, da vi snakker en del om kost, livsstil og sygdomme. Jeg ved jo godt at jeg ikke spiser ordenligt (og slet ikke det rigtige) – og det har jeg faktisk aldrig gjort. Jeg har altid haft et lidt anstrengt forhold til mad – aldrig set det som benzin til min krop på den gode måde – men noget jeg blev tyk af. Stort set så længe jeg kan huske tilbage faktisk. Men jeg elsker mad, og jeg er opvokset i en dejlig familie med god mad og hjemmebag, hvorfor jeg også har taget det med mig i mit voksenliv.

Mit forhold til mad har qua min bulimi tidligere, været ret fanatisk. Jeg har aldrig kunne undvære mad – men at kaste den op igen, det var løsningen for mig. Troede jeg. Men jeg blev jo heldigvis klogere, og kom nogenlunde ud på den anden side. Helt rask bliver man nok aldrig, men efter jeg fik Harald, ændrede min krop sig helt enormt, og jeg blev både – udover at have fokus på noget helt andet nu – glad for min krop og for mig selv. Jeg var blevet mor og elskede det! Kiloene raslede af mig, og jeg var tynd som aldrig før – og gladere end aldrig før. Jeg brugte ingen kræfter på at tænke på hvordan jeg så ud, eller hvad jeg spiste. Jeg hvilede i mig selv for første gang nogensinde og det var helt fantastisk! Efter jeg fik Gro har jeg igen kæmpet med vægten. Det er gået op og ned, og så forfra igen. Og det er træls. Det smitter af på humøret, selvtilliden og min personlighed.

Harald og Gro skal på ingen måde vokse op med en mor, der har et forkvaklet syn på mad, så jeg er meget opmærksom på hvordan jeg opfører mig. Men med alderen er jeg også blevet lidt mere large med mig selv. Troede jeg. Jeg følte egentlig at jeg så ok ud. Jeg er jo ikke kæmpe stor, har født to børn og alt det der – men inderst inde er jeg ikke glad. Og det spiller altså en rolle. Ligesom vigtigheden af at lære Harald og Gro nogle sunde vaner, spise en sund og varieret kost samt dyrke motion, har høj prioritet. At jeg er blevet ældre har sat sine spor, og det er ikke så nemt at stramme huden op og smide et par kilo som det var da jeg var 20 – og den havde jeg ikke set komme (snigende). For føler mig jo ikke som en der snart fylder 40… Men det gør jeg, og jeg skal til at tænke og passe lidt mere på mig selv og min krop. Derfor er min intention her i det nye år, at se på kost som noget der gør mig godt, og ikke som noget jeg blot hurtigt skal have for at fungere her og nu. Det samme gælder det at springe måltider over, erstatte frokosten af en Bounty, overspise mv.

Ydermere har jeg i over et år haft et stort sår på næsen, og en del uren hud, som jeg er meget ked af. Jeg har fundet nogle produkter som virkelig er gode for mig, men det kan jo ikke være rigtigt at jeg skal gå rundt med en rød tud resten af mine dage… Ligesom min kroniske sygdom POTS til tider godt kan kigge frem og jeg lider også en del af forstoppelse. Ja I know – lækkert – men måske en ordentlig kost ville hjælpe? Jeg har bare aldrig rigtig tænkt over det på den måde før. For mig har mad været enten bliver du tyk eller ikke tyk. Egentlig forfærdeligt når jeg nu ser det sort på hvidt. Og sidst men ikke mindst skulle kosten have stor betydning på migræne, som jeg jo desværre også lider en del af og ikke må spise piller for.

Men for at komme tilbage til det det egentlig skulle handle om, nemlig spørsmålet i overskriften om man kan spise sig rask. Så faldt jeg i med begge ben til de TV programmer, og jeg blev meget imponeret over deltagernes resultater. Især over pigen med voksen acne, som ved at ændre sin kost, fik sin fine hud igen. Ingen udbrud hvis hun spiste sundt og hvad der var rigtigt og godt for hendes krop. Ret vildt! Det samme gjaldt de andre deltagere, og i aften sendes så endnu et afsnit.

Konklusionen er, at det virkelig er værd at prøve. Kan jeg få en sund krop, et gladere sind, bedre immunforsvar, mindske migrænen og måske slippe for min røde næse – ja så er det værd at kaste mig ud i, selvom det kræver lidt planlægning.

Jeg har set flere på forskellige platforme der har fulgt bogen “21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost” af Louise Bruun, og har haft super gode resultater. Den overvejer jeg kraftigt.

At investere i sig selv, må være den bedste investering man kan gøre sig for alle parter i sidste ende.

Mon nogle af jer har erfaringer med at spise efter hvad der er godt for jer, og måske antiinflammatorisk?

Tak fordi du læste med ♡
Vil du have seneste nyt fra min hverdag, så husk at du kan følge med på Bloglovin, Facebook, Mail og Instagram.

5 kommentarer

 • Luise

  Det er spændende, at kosten har så stor indvirkning på kroppen – både den rigtige og den forkerte kost. Jeg tror, jeg ligesom dig skal se lidt nærmere på, hvad der kunne være godt for mig og min krop. Jeg lider også af migræne og har gjort det siden gymnasietiden for ca. 17 år siden. Jeg gik dengang hos en neurolog og var igennem en hel masse forskellige undersøgelser, scanninger osv, da jeg havde ugentlige migræneanfald. Efter gymnasiet arbejdede jeg nogle måneder i Spanien – dér havde jeg stort set ingen anfald. Da jeg kom hjem startede de ugentlige anfald igen. Jeg blev opmærksom på, at der er en del madvarer, som kan påvirke migræne, så jeg måtte kigge på, hvordan jeg havde spist i Spanien ift. herhjemme. Dernede drak jeg ikke mælk, da familien, jeg boede hos, kun havde langtidsholdbar mælk, hvilket jeg ikke brød mig om. Så jeg tog mælk og en del mælkeprodukter ud af min kost, og det har i dén grad hjulpet mig! Jeg får stadig anfald, men nu er det snarere en håndfuld gange om året. Listen over madvarer, der kan påvirke migræne er lang, så det kan måske være lidt af et projekt at tage en enkelt fødevaregruppe ud af kosten af gangen i en periode for at prøve det af, men hvis man finder “synderen”, er det helt sikkert det værd, tænker jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mamamaruska

   Hej Luise,
   Tak for din kommentar. Hvor ER det dejligt at du er sluppet så meget for migrænen – det er da helt vildt hvad kosten kan gøre. Jeg tror også jeg skal prøve at sætte lidt ind på det. Jeg drikker ikke mælk men tror sukker og gluten måske har en rolle i hovedpinerne – det er helt sikkert værd at undersøge som du skriver. Tænk hvis jeg også kunne komme ned på en håndfuld anfald om året. Pyha <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Luise

   Dét håber jeg for dig ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke et fint og ærligt indlæg, Maria. Tak fordi du deler! 😉 Kh. Camilla.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mamamaruska

   Tak Camilla. Jeg tror der sidder flere derude som mig – og så er det rart at få lidt fokus på emnet <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg bliver rigtig glad for kommentarer - så skriv gerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Monday Facts