Ramasjang kluns

Forårsklar i haven #1

image image image image
Så er det endelig blevet tid til at komme rigtigt i haven og få jord under neglene igen. Marts er måneden hvor jeg for alvor begynder at komme op af sofaen da jorden plejer at være mere medgørlig i denne måned og solens stråler begynder at titte en smule frem.

Nu er jeg jo kun en lille havenørd på hobbyplan, men jeg vil alligevel skrive lidt om hvordan jeg plejer at gøre haven forårsklar til de af jer der har lyst til at læse den slags 🙂

Vores have er jo temmelig nyanlagt, hvorfor det kun er mit 2. forår i denne have – men her er stadig ting der skal gøres selvom vi ikke har så mange bede, buske og træer mv. endnu.

Vintervejr

Grundet det kæmpe snefald vi pludselig fik i december sidste år, klaskede hele mit staudebed simpelthen sammen. Vi fik 50-60 cm. sne på mindre end et døgn og det tog livet at mange grene desværre – vi fik dog heldigvis reddet vores nyplantede bøgehæk ved at ryste sneen af bladende 3-4 gange i snestorm. Tilbage til stauderne. Jeg plejer aldrig at klippe dem ned før vinteren. For det første har planterne mere at stå imod med i hård frost hvis “toppen” sidder på og for det andet så ser de så utroligt smukke ud i blomsterbedet med hvid sne på – hvis der altså falder sne vel at mærke. Men med den snemængde vi fik er jeg bange for at det har været for voldsomt. Mange af mine planter ser virkelig ilde ud. Især roserne, juleroserne og min clematis har set bedre tider – og de Digitalis jeg havde var meget store så deres blade har ligget ind over de andre blomster. Det er som om at blomsterne er blevet kvælt af bladende under den tætte og tunge sne – men jeg krydser fingre for at der kommer lidt liv alligevel.

I sidste uge fik jeg endelig tid til at komme lidt i haven og jeg fik fjernet alle visne blade og knækkede grene, snuppet ukrudt og uønsket græs og pludselig begyndte det at ligne sig selv igen  – og midt under det hele dukkede der lidt krokus op som jeg havde savnet længe. YAY! De havde ladet vente på sig i år – men de har selvfølgelig heller ikke kunne få hverken luft eller lys under alle bladende.

Jeg har lidt faste ting jeg plejer at gøre her i marts måned, så dem ville jeg dele med jer – jeg tænker at der så kommer en opfølgning i april 🙂 Derudover planlægger jeg at lave et lille indlæg når jeg er kommet igang med at forspire.

What to do

* Fjern urkudt og gamle visne planter i staudebedet.

* Klip døde grene af roserne – jeg venter med selve beskæringen til efter påske/medio april. Det har jeg altid gjort. Det er der delte meninger om, så gør hvad du føler for 🙂

Vand de planter som du evt. plantede i efteråret. De trænger til pleje efter en hård vinter.

* Gød dine bedeJeg bruger organisk gødning som er lavet af enten tørret dyregødning eller naturlige grundstoffer. Det virker først når jordens temperatur er tilstrækkelig høj samt når gødningen får kontakt med det fugt der er i jorden. Derfor kradser jeg gødningen lidt ned i jordoverfladen både under roserne, i staudebedet og i køkkenhaven for at få det bedste resultat.

* Står dine vintergækker, erantis og krokus for tæt så er det nu de skal deles mens de stadig har grønne blade. Grav en klynge op, del den som du vil og grav straks ned igen.

* Fjern alt ukrudt i køkkenhaven og riv jorden godt igennem så den er klar til såning i april/maj måned. Det er først i år at jeg skal

* Forspir indendørs – jeg er bagud i år og er SLET ikke kommet igang endnu. Men jeg skal nok nå det næste uge. Jeg forspirrer altid Lathyrus (ærteblomster), Cosmos (stolte kavaler) og tomater. Mere har jeg ikke plads til synes jeg og så sår jeg resten på friland. Jeg har også prøvet at forspire Dahlia (Georginer) Men jeg synes at resultatet bliver det samme som når jeg sår dem direkte på friland i maj måned…

* Beskær træer og buske, hvis du har den slags. Vi har kun boet i en have vi selv har anlagt – så vi er ikke kommet til at beskære de små buske og træer endnu så her har jeg ikke erfaring 😉

* Sæt krukker du har haft i “vinterhi” ud igen. Her har jeg oliventræer, lauerbær samt citrontræ stående i carporten vinteren over. Når den hårde frost er slut kan de godt tåle at komme ud under åben himmel igen. Nu trænger de til vand og gødning.

* Riv græsplænen godt igennem med en stor rive så du får bugt med mos. Gød den om nødvendigt. Evt med kalk. (det er mandens opgave her, så det er jeg ikke helt med på)

* Har du drivhus, så skal det vaskes ned og ryddes op og gjort klart. Jeg har desværre ikke et endnu, men det er min største havedrøm!

imagePlant forår i bede og krukker

Det jeg elsker allermest ved foråret er alle de skønne løgplanter og forårsblomster der står i kø for at komme med dig hjem i supermarkedet eller på planteskolen!

Der findes masser af skønne blomster som klarer sig fint ved de lave temperaturer vi (oftest) har i haven her i marts. Mine favoritter er løgplanter som perlehyacinter – især de hvide og lyserøde, vibeæg, hyacinter og narcisser. Hyacinter  – eller løgene derfra – fra hele december måned planter jeg ud og giver dem et forsøg på at komme igen næste år. Det samme gælder de løgplanter jeg tager indendøre – jeg kan ikke dy mig for at sætte krokus, vibeæg og perlehyacinter på plankebordet 🙂

Jeg er særligt glad for forårsblomster som anemoner og stedmoderblomster (+hornvioler) Sidstenævnte har jeg ALDRIG brudt mig om og har rystet på hovedet af min kære mor, som blev ellevild når de landede i butikkerne 😉 MEN her de sidste 3 år har jeg altså været lige så forårskulret når de dukker op og jeg hamstrer dem til mig så hurtigt som børn spiser fredagsslik!

Så der er altså al mulig grund til at fylde nogle steder i haven med skønne blomster og skabe lidt af den forårsstemning vi allesammen higer efter og elsker 

Lad mig endelig vide om du har nogle forårsrutiner i din have/kolonihave/altan eller andre gode fif – jeg elsker den slags!

 

Tak fordi du læste med ♡
Vil du have seneste nyt fra min hverdag, så husk at du kan følge med på Bloglovin, Facebook, Mail og Instagram.

Ingen kommentarer endnu - du kan blive den første

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Jeg bliver rigtig glad for kommentarer - så skriv gerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ramasjang kluns