Rammen om vores familie

Hacking – da det skete for mig

Annonce for Kaspersky Lab

Hacking – det sker ikke kun for din nabo

Inden du tænker at det her indlæg slet ikke er noget for dig. At du du har fuldstændig styr på hvad der foregår ude i cyberspace, at du har den mest sikre adgangskode ever, og at du aldrig nogensinde vil falde i en af de fælder som de dygtige it-svindlere sætter op for alle de tumper der falder i, så gør dig selv lige den tjeneste at læse med alligevel.

For jeg er sådan en tumpe. Faktisk har jeg været en tumpe 2 gange. Jeg er nemlig blevet hacket.

En helt almindelig forårsdag hvor himlen var blå og fuglene kvidrede udskyldigt, begyndte jeg pludselig at få en masse sms’er og opkald på mobilen samt mails fra alle mulige mennesker – ja faktisk fra folk jeg kendte helt tilbage fra gymnasiet. De ville høre om jeg var okay, fordi de allesammen havde modtaget en e-mail, hvori der stod at jeg var ude at rejse i et eller andet uhauha-land, men havde fået stjålet mit pas og pengepung, og derfor havde akut brug for penge til at få lavet et nyt pas samt til billetten hjem. Og selvfølgelig om de ville overføre til kontonummer xxx med det samme, for så ville jeg blive glad.

E-mailen stod på dansk og med mit navn som afsender – og sendt ud fra min e-mail adresse naturligvis til ALLE i min kontaktbog.

Som I kan forestille jer, så fik jeg en anelse koldsved, og mens hjertet hamrede i brystet og panikken bredte sig, fik jeg ringet til min mand, som heldigvis vidste hvad man skulle gøre. De snedige hackere var godt inde i min mailboks, og vi måtte lukke alt ned, skifte alle koder, lukke visakort osv. For når først de er inde og har adgang til alle ens oplysninger – så kan det gå stærkt! Det var sindsygt ubehageligt, og jeg er meget omhyggelig med hvilke oplysninger jeg deler, adgangskoder osv. men alligevel gik det galt.

Og det skete igen. Lige inden det blev meget normalt at man skulle være opmærksom på falske e-mails fra f.eks. Postdanmark. Jeg var i den periode meget aktiv på Trendsales, hvor jeg solgte ret meget af ungernes tøj, og ligeledes købte lidt ting og sager når jeg fandt noget godt. Og en dag var der en mail fra Postdanmark om, at jeg manglede at hente en pakke. Pakkenummeret var på linket nedenunder, og naiv og intetanendende som jeg var, trykkede jeg. Med det samme gik det op for mig at der var noget der ikke stemte, men der var det allerede for sent. Hele min e-mail blev til volapyk og hackerene havde taget over, og jeg måtte igen få lukket alt af sikkerhedsmæssige årsager, og starte helt fra ny med koder til ALT. Pænt besværligt og virkelig virkelig dumt.

Men igen, jeg troede seriøst ikke at det kunne ske for mig, og jeg synes at jeg havde nogle gode adgangskoder – bare ikke gode nok, og slet ikke hvis man bruger den samme flere steder…

Se den korte film herunder, hvor jeg fortæller om mine oplevelser med hacking, samt få gode råd fra Kaspersky Lab til hvad du kan gøre for netop at undgå det.

Er jeg blevet klogere?

Om jeg har lært noget af at være udsat for online hacking? Det kan I tro. Når man som jeg delvist lever af at være online, og det samtidig er så meget oppe i tiden, at stjæle folks identitet, overtage andres sociale medier, falske følgere osv., så er det en katastrofe hvis det skulle ske for mig at enten bloggen her eller min profil på Instagram blev hacket. Det er ikke nemt at bygge en blog eller profil på de sociale medier op fra bunden igen, når man har en forretning knyttet til de profiler og skabt tillid til ens læsere – det er ikke noget man lige genskaber natten over. Jeg er blevet SÅ opmærksom på hvad jeg signer mig up til, mine adgangskoder, og så har jeg installeret it beskyttelse på alle mine enheder.

Og du kan blive hacket overalt. Både når du sidder derhjemme, eller når du færdes ude i det offentlige rum. Det kan f.eks. ske ved at trykke på links i falske e-mails, logge på et offenligt wifi, som du troede var den café som du sad og arbejde på eller hotel du var på ferie ved, apps der beder om tilladelser osv.

Man handler i god tro, men de er sindsygt dygtige de it-kriminelle, og ved lige hvilke knapper der skal trykkes på, og hvilke fælder folk som oftest falder i.

Hårde facts

Faktisk viser en rundspørge blandt 1.000 danskere foretaget af Berent Analyseinstitut for Kaspersky Lab, at 12,3 pct. eller mere end hver tiende dansker over 18 år har været ramt af it-kriminalitet. Det svarer til en halv million danskere. EN HALV MILLION! Og værre endnu; på trods af folks uheldige oplevelser, bruger hver tredje (35 pct.) stadig svage passwords og hver femte (20 pct.) offentlige, måske usikre, wi-fi-netværk uden at bruge ekstra beskyttelse. 

Så når man tænker at det kun sker for ens (tilsyneladende dumme) nabo, så er det værd at tænke tilbage på de facts der ikke lyver og måske have min historie i mente. Hvis man kigger på de unge i aldersgruppen 18-34 århver, har hver tiende (11 pct.) været udsat for it-kriminalitet, men kigger man på de ældre over 50 år, så er det faktisk hver tredje (31 pct.) der er blevet ramt. Og det er selvom at 84% af de dem over 50 år vægter sikkerheden højt, mod kun 63% hos de unge mellem 18 og 34 år synes at prioritere sikkerheden. Det er en streng verden vi lever i, og man skal virkelig passe godt på sine data.

Hvad kan Kaspersky Lab gøre for dig?

Gør som 400 millioner andre brugere, og få hjælp til at blive beskyttet mod hacking, it-kriminalitet samt andre angreb i cyberspace af Kaspersky Lab.

Når du shopper online eller bruger netbank – beskytter de dine penge og kontooplysninger… når du hænger ud på nettet – beskytter de din identitet… når du surfer – forhindrer de angreb… når du downloader eller streamer – blokerer de inficerede filer. Uanset hvad du gør i dit digitale liv – er deres førsteklasses beskyttelse til for at hjælpe dig med at beskytte det hele. Og der er hvad end det er til privat brug, til en lille virksomhed, mellemstor virksomhed eller en større koncern, så hjælper Kaspersky Lab dig.

Anbefalinger fra Kaspersky Lab: Sådan sikrer du dig mod it-kriminalitet

  • Gør dine passwords komplekse, svære at gætte og unikke
  • Installér en it-sikkerhedssoftware på din computer og på dine mobile enheder 
  • Klik aldrig på links eller vedhæftede filer fra kilder, du ikke kender
  • Tænk dig om en ekstra gang, inden du deler noget på sociale medier, og vær varsom med, hvem du lukker ind i dit online-netværk
  • Vær ekstra opmærksom, hvis du benytter offentligt wi-fi. Vær sikker på, at det rent faktisk er f.eks.  hotellet, som står bag netværket og tjek at det er sikkert at bruge.
  • Undersøg funktionerne på alle apps, du downloader. Har appen virkelig brug for adgang til din placering, dine kontakter eller billeder? Hvis ikke, så deaktiver funktionerne, eller undlad at installere appen, så dine data forbliver private.
  • Brug ikke dit facebook-login til at få adgang til andre tjenester eller apps. Brug et unikt kodeord.
  • Installer altid opdateringer, så snart det er muligt, for at sikre sårbarheder og sikkerhedsfejl bliver fjernet

Læs meget mere om it sikkerhed hos Kaspersky Lab

Tak fordi du læste med ♡
Vil du have seneste nyt fra min hverdag, så husk at du kan følge med på Bloglovin, Facebook, Mail og Instagram.

Ingen kommentarer endnu - du kan blive den første

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Jeg bliver rigtig glad for kommentarer - så skriv gerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rammen om vores familie